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March 3, 2011 

 

Assemblywoman Mary Hayashi 

State Capitol 

P.O. Box 942849 

Sacramento, CA 94249-0018 

 

Dear Assemblywoman Hayashi, 

I’d like to thank you for your inquiry and the opportunity to address the activities of the Physical Therapy Board 

of California with respect to the employment of physical therapists by a corporation.   I’d also like to clarify there 

were two separate considerations by the Board, as a result of two separate issues regarding corporate 

employment.   

The first issue was a reaction to a challenge, regarding the 1990 Resolution, authorizing the forming of a general 

corporation employing physical therapists.  The second issue related to the Legislative Counsel Opinion, 

regarding the employment of a physical therapist by a corporation organized to practice medicine under the 

Moscone-Knox Professional Corporation Act.  While these activities coincided, one wasn’t effectuated as a result 

of the other.   

On September 29, 2010, the California Legislative Counsel issued a legal opinion in which it concluded a physical 

therapist may not be employed by a professional medical corporation formed under Section 13401.5 of the 

Corporations Code.  The opinion stated, the only professional corporations, which may employ a physical 

therapist, is a professional physical therapy corporation or a naturopathic doctor corporation.  The issue came to 

the forefront, when Section 13401.5 was recently amended by adding naturopathic doctor corporations to 

Section 13401.5 and listing physical therapists as a profession that may be shareholders, directors, officers, or 

employees of a naturopathic doctor corporation.  Until that time, none of the other healing arts professions 

found under Section 13401.5, included physical therapists.  This made it clear that the intent of the legislature 

was to preclude a physical therapist from being a shareholder, director, officer or employee of any other healing 

arts profession.  

The Department of Consumer Affairs (DCA) subsequently held meetings with the Board’s Executive Officer and 

individuals from interested parties to discuss these issues.  Based upon the meetings, Acting Director Brian 

Stiger requested the DCA Legal Office provide an additional opinion on the matter.  Until such time as this legal 

opinion is completed, the Board has agreed it will not send letters to its licensees related to these issues.  A 

meeting to discuss the findings of the DCA’s legal opinion is scheduled for Friday, March 11, 2012. 

 

At the meeting of the Board on November 3, 2010, the Board voted to rescind the 1990 Resolution, authorizing 

physical therapy services in a corporation organized as a general corporation.  The decision was based upon the 

Board’s legal counsel‘s direction to regard the resolution as an underground regulation and a violation of 
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It should be noted that the Legislative Counsel Opinion was not solicited by the Board, nor did the issue 

originate with the Board.  The issue began when a podiatrist, filing corporation documents with the Medical 

Board of California (MBC), was advised by MBC staff that authority didn’t exist for a physical therapist to be an 

employee, shareholder, director or officer in a podiatric corporation.  This was later confirmed by legal counsel 

to the Board of Podiatric Medicine.  Subsequently, the Legislative Counsel Opinion was sought by Assemblyman 

Pedro Nava in response to an inquiry by the American Physical Therapy Association.  While the Board is not at 

the root of the recent opinion, issued by Legislative Counsel, the Board feels compelled to enforce the findings.  

However, due to the rising conflict caused by the opinion, the Board has postponed taking any action at this 

time.  However, the Board’s intent is always to be thoughtful when implementing the law.  Since the Board 

recognizes the necessity for allowing opportunity to those physical therapists employed by a corporation, other 

than a naturopathic doctor corporation, to seek alternate employment, the Board is deliberately not being 

definitive of the time frame for concluding this transition.  The Board intends to first determine the facts of each 

situation licensee’s independently; and if warranted the Board will request a plan of compliance by those 

physical therapists affected by the opinion.   

 

In response to your specific questions included in your letter to the Board dated February 24, 2011, 

 

1. How many of these physical therapists seek to lose their jobs based on the decision by the Board to 

rescind the 21 year practice of allowing medical corporations to provide physical therapy services?   

 

The Board only has the authority to collect residence addresses and an alternate address of record to 

the residence address, such as a PO Box.  Therefore, the Board has no means of determining the number 

of licensees who will be affected by either of the two decisions made by the Board.   

 

However, it must be restated that the decision by the Board to rescind the 21 year practice, referred to 

in your question, was the result of the 1990 Resolution and only affected physical therapists who were 

employees of a general corporation, not a medical corporation.  General corporations formed prior to 

the November 3, 2010, rescission of the resolution, should not be affected and should not be in danger 

of losing their jobs. 

 

2. How many patients and how much of their continuity of care will be disrupted? 

 

The Board has no authority to collect data on the number of California consumers of physical therapy or 

places of employment of the physical therapists providing care.  

 

3. How can this action by the Board be reconciled with their mission to promote and protect the interests of 

the people of California?      

 

The Board is mandated to enforce the laws of the state of California set forth by the legislature; 
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Hopefully you find this responsive to your requests.  If we may offer any further insight into these issues, please 

feel free to contact us.  I would welcome the opportunity to meet with you personally.   

 

Sincerely, 

 

 

 

Sara Takii, PT, DPT  

President 

 

Cc:   PTBC members 

 Brian Stiger, Acting Director, Department of Consumer Affairs     

  

 
 
 
 
 
 
 



 


